ראשית מדע להבין איך דברים עובדים

דף הבית
אודות
תכני ההעשרה
חדשות מדע - ארועים
חדשות מדע - עניין
איינשטיין בבית - רקע
איינשטיין בבית - הצטרפות
ארועים לקהל הרחב
קישורים
לפעילי ראשית מדע
ארגונים בעלי זיקה
מידע ליצירת קשר

איינשטיין בבית - רקע

 

 

 

תמצית

בראשית 2006 נקרע צוהר חדש אל היקום: תצפית בגלי כבידה.

לראשונה מאז תחזיותיו של איינשטיין בהקשר זה, לפני כמעט 100 שנה, יש בסיס להערכה כי ניתן יהיה להתחיל לצפות בגלי כבידה.

 

כמה מההתרחשויות הקוסמולוגיות המסקרנות ביותר - פולסרים, זוגות של כוכבי ניטרונים וקריסת חומר אל חורים שחורים - אמורות להוות מקור בולט לגלי כבידה. התצפית צפויה לספק מידע חדש על תופעות אלה. מידע אשר לא היה נגיש בכלים אחרים.

 

כל בעל מחשב וחיבור אינטרנט יכול לקחת חלק בפרוייקט המסקרן.

 

ראשית מדע מזמינה אתכם להצטרף כחלק מצוות העמותה.

 

מידע נוסף על הרקע לפרוייקט - ראו בהמשך.

 

("דילוג" ישיר להליך ההצטרפות)

 

תורת היחסות הכללית

למרות שארועי שנת הפיזיקה העולמית 2005/שנת איינשטיין חולקים כבוד להישגיו המופלאים של איינשטיין בשנת 1905 - שטף הפוריות חסר התקדים של מדען דגול זה, לא פסק ב 1905.

בשנים שעד 1915 הגה איינשטיין תורה מדעית נוספת אשר האירה את עקרונותיה של תורת הגרביטציה (המשיכה/כבידה) הניוטונית באור מהפכני וחדש. תורה זו מוכרת בשמה כתורת היחסות הכללית.

במסגרת תורת היחסות הכללית זכינו לתובנות על כוח המשיכה כעיוות אותו גורמות מסות למרחב.

מפורסמת בהקשר זה תחזיתו של איינשטיין כי כנגזר מכך אף קרני אור - הנעות בקווים ישרים - תסטינה ממסלולן בעוברן ליד מסות גדולות. עדות לכך כי "קווים ישרים" והמרחב - בקרבת מסות גדולות - אכן מתעקלים.

אימותה של תחזית זו בליקוי החמה המלא של 1919, על ידי לורד אדינגטון, שימשה זרז נוסף ודרמטי לתהודה הכלל עולמית של איינשטיין, כגדול המדענים בכל הזמנים.

תורת היחסות הכללית אפשרה בין השאר את  התובנות התאורטיות הראשונות לגבי שאלות אשר עד אותו שלב היו נחלתה של הפילוסופיה בלבד - שאלות קוסמולוגיות לעניין היקום, ראשיתו ואחריתו.

השלכותיה של תורה עמוקה זו, כמו גם האופן שבו יש לשלבה עם עקרונותיה של תורת הקוונטים, ממשיכים להוות נושא מחקר פעיל ומרתק בעצם ימינו אלה - כמעט 100שנה לאחר לידתה.

"ניסוי המשקולת והנוצה" של גלילאו

לפני כ400 שנה, גילה גלילאו כי גופים שונים נופלים באותו קצב. ההבדלים בקצב הנפילה בין משקולת לנוצה נובעים כולם מהתנגדות האוויר, המעכבת את הנוצה, כך טען.

האסטרונאוטים אשר נחתו על הירח במסגרת אפולו 15, בדקו - בסביבה נטולת האטמוספירה של הירח - טענה זו של גלילאו. (ראה כאן סרט בנפח של 8M) ו/או בקישור  שלהלן.

300 שנה לאחר גלילאו, ו200 שנה לאחר ניוטון - תהה איינשטיין לפשרה של עובדה זו.

העובדה שמסת הגוף המשמשת לחישוב "כח המשיכה" הפועל על הגוף, ומסת הגוף המשמשת לחישוב תאוצתו בתגובה לכח זה (על פי החוק השני של ניוטון) - שוות הן. זוהתה על ידי איינשטיין כמהותית, ומשמשת כנקודת המוצא הקונצפטואלית לתורת היחסות הכללית.

גלי גרביטציה

אחת התחזיות המרתקות של תורת היחסות הכללית מתייחסת לקיומם של "גלי גרביטציה".

באופן אנאלוגי לגלים האלקטרומגנטיים (גלי רדיו) המתפשטים ממטען חשמלי מואץ - צפה איינשטיין כי גלי גרביטציה מתפשטים ממסות מואצות.

תחזית זו אומתה באופן עקיף בהצלחה רבה, בהקשרים שונים ומשכנעים. מדידה ישירה של גלי גרביטציה לא בוצעה בהצלחה מעולם.

הרגישות הנדרשת ממכשור ("מצפה") גלי גרביטציה - בעוצמות בהם צפוי כי אנו "מוארים" על ידי סביבתינו הקוסמולגית - גבוהה במידה בעייתית.

רק לאחרונה הושלמה בנייתם של 3 מצפים לגלי גרביטציה - אשר פעולתם המשולבת - יחד עם עיבוד נתונים מסיבי - צפוי כי תאפשר לצפות בהם בהצלחה.

מאמר על גלי גרביטציה מטעמו של אחד החוקרים בפרוייקט מצפי גלי הגרביטציה LIGO. המאמר תורגם על ידי פרופ' צבי פלטיאל, מרכז פעילות הנוער במכון ויצמן.

סיכום קצר וקריא על הרקע ההיסטורי ומאפייניהם של גלי גרביטציה.

מאמר מקיף על גלי כבידה (גרביטציה) מאת פרופ' ברק קול, גלילאו 12.2007.

פרוייקט Einstein@Home

עיבוד הנתונים המסיבי מחייב את גיוסם של משאבי המחשוב של כולנו.

שעות רבות ביממה - המחשבים האישיים של רובינו אינם פעילים. פרוייקט Einstein@Home  מאפשר לכל אלה מאיתנו החפצים בכך לרתום את מחשבם האישי - למשימה.

זהו פרוייקט מרתק ממספר טעמים. אנו מוצאים כי ראוי לעמוד על כמה מהם:

bulletהיסטוריית התצפיות שלנו על היקום עד כה ממחישה כי אנו צופים ביקום "מבעד לחור המנעול". כל אימת שהצטרף "חור מנעול" חדש (דוגמת טלסקופ החלל Hubble, או מכשירי תצפית בגלי X, או מכשירי תצפית בגלים אינפרא אדומים או בגלים אולטרא סגולים, או גלאי קרינת גמא וכו') תמונת היקום עברה טלטלה ותגליות מהותיות חדשות הגיעו עד לכלי התקשורת הפופולרית.
bulletיש סיבות טובות להעריך כי תצפית על היקום בגלי גרבטציה תקרע צוהר נוסף ומפתיע - בה במידה.
bulletרגישות הגלאים והחישובים לגבי האותות הצפויים - תואמים זה לזה - במידה המקנה סבירות בלתי זניחה של הצלחה.
bulletיתכן אף, שלא בלתי סביר לשער כי יתכנו גילויים על "שולחנם" של לא מעט ממשתתפי הפרוייקט !.

לא רבות הן ההזדמנויות לאלה מאיתנו שאינם שותפים לעשייה המדעית, לקחת חלק ממשי שכזה, בקידומה של חזית הידע בנושאים כה מרתקים ומשמעותיים.

"דילוג" ישיר להליך ההצטרפות

או, נימוקים להצטרפות

דף הבית אודות תכני ההעשרה חדשות מדע - ארועים חדשות מדע - עניין איינשטיין בבית - רקע איינשטיין בבית - הצטרפות ארועים לקהל הרחב קישורים לפעילי ראשית מדע ארגונים בעלי זיקה מידע ליצירת קשר

שלח דואר אל webmaster@reshitmada.orgבצירוף שאלות או הערות אודות אתר אינטרנט זה.
השתנה לאחרונה: 13/01/10